Verblijfsvergunningen in Turkije

Verblijfsvergunning en Turkse visuminformatie

Waarom heb ik een Turkse verblijfsvergunning nodig?

Een standaard Turkse toeristenvergunning stelt u nu in staat om niet langer dan 90 dagen in een periode van 180 dagen in Turkije te verblijven. De meeste onderdanen verkrijgen deze inreisvisa bij aankomst op Turkse luchthavens (kosten 15 euro). Zie ook https://www.evisa.gov.tr/en/ voor online Turkse visumaanvragen. Dit betekent dat expats - of degenen die simpelweg langer willen blijven - een aanvraag indienen voor een klein blauw Turks Residency-boek in plaats van een dag visum uit het land te nemen om hun paspoorten te laten afstempelen. De regering probeert een einde te maken aan mensen die zich niet officieel registreren in Turkije, belastingontduikers en illegale seizoenarbeiders.

Het goede nieuws is dat vanaf 2013 huizenkopers automatisch een verblijfsvergunning voor het hele jaar zullen krijgen in plaats van de eerder afgegeven vergunningen van drie maanden. Dit is een maatregel van de overheid, die erkent dat steeds meer mensen naar Turkije verhuizen.

Het aanvragen van een vergunning was ooit een tijdrovend gedoe. Nu Turkije eindelijk toetreedt tot de 21ste eeuw en een online systeem introduceert, is het nu gemakkelijker dan ooit om een ​​visum aan te vragen.

 

Hoe lang is een Turkse verblijfsvergunning geldig?

Verblijfsvergunningen in Turkije zijn geldig voor verschillende perioden van zes maanden tot vijf jaar. Juridische buitenlandse seizoenarbeiders zijn normaal gesproken de enige die een verblijfsvisum voor 6 maanden aanvragen en worden bijgestaan ​​door het bedrijf waarvoor ze willen werken om een ​​werkvergunning te krijgen. De meeste expats vragen een langere vergunning aan, omdat het weinig zin heeft om de procedure een paar maanden later opnieuw te doorlopen. Bij de eerste aanvraag wordt gewoonlijk een geldigheidstermijn van één of twee jaar afgegeven. Bij verlenging is het mogelijk om een ​​vergunning voor vijf jaar aan te vragen. Eerste huizenkopers komen in aanmerking voor een eenjarige vergunning.

 

 

Hoe een Turkse verblijfsvergunning aan te vragen.

Bezoek de site van het directoraat-generaal Migratiebeheer (DGMM) om de bal aan het rollen te krijgen. U moet al uw gegevens invoeren om een ​​afspraak te krijgen bij het dichtstbijzijnde DGMM-kantoor. Nadat u het online formulier hebt ingevuld, geeft het systeem aan waar uw dichtstbijzijnde DGMM-kantoor is, geeft het u de beschikbare tijden en datums voor afspraken en geeft u aan wat u moet meenemen.

Buitenlandse kandidaten kunnen in Turkije verblijven tot hun afspraakdatum. U mag echter niet vrijwillig naar Turkije reizen, maar zodra de aanvraag is ingediend, kunt u Turkije binnen 15 dagen verlaten en opnieuw binnenkomen.

 

Hoeveel kost een Turkse verblijfsvergunning?

De prijzen van verblijfsvergunningen variëren en zijn afhankelijk van de duur van de aangevraagde tijd. Wanneer u uw vergunning online aanvraagt ​​en uw DGMM-afspraakdatum kiest, berekent het systeem automatisch de kosten van uw vergunningsrechten, die kunnen worden betaald met een creditcard of bij een belastingkantoor in uw provincie (in Turkije).

 

Welke documenten heb ik nodig voor een Turkse verblijfsvergunning?

Het online systeem zal de lijst met documenten aanpassen aan uw specifieke situatie, maar waarschijnlijk heeft u de meeste, zo niet alle, van de volgende zaken nodig:

1. 6 (neem 8 alleen in-case) verwijder foto's van pasfoto's op een witte achtergrond.

2. 2 kopieën van uw TAPU / Turkse eigendomsbewijzen of huurovereenkomst waarin staat waar u woont en hoeveel u hebt betaald. (Neem ook het origineel mee als ze vragen om het te zien).

3. 2 exemplaren van je paspoort plus het origineel (je hebt kleurenkopieën van de visumstempel en de pagina met de belangrijkste details nodig, zorg er ook voor dat je paspoort geldig is voor de volledige duur die je aanvraagt).

4. Uw Turkse belastingnummer (als u er geen hebt, moet u uw plaatselijke belastingkantoor bezoeken om er een te ontvangen).

5. Uw residency-boek (als u opnieuw solliciteert).

6. Een officiële plastic residency-map (Ga naar een zender en vraag om een ​​folder voor ingezetenschapstoepassing. Het is gewoon een eenvoudige plastic map, maar ze accepteren niet zomaar elke map, dus haal de juiste map om tijd te besparen!)

7. Een bankafschrift waaruit blijkt dat u over voldoende middelen beschikt om voor uzelf te zorgen tijdens uw verblijf in de aangegeven periode in Turkije. Als u een Turkse bankrekening hebt, kunt u hen vragen om een ​​gedrukte overzicht van de tegoeden in uw rekeningen.

8. Documenten die betrekking hebben op uw kinderen en uw echtgenoot (als u een verblijfsvergunning voor gezinnen aanvraagt), zoals geboorteaktes, paspoorten en foto's.

 

120 dagen regel voor verblijfsstatus afgeschaft

U hebt misschien gehoord van een regel die residency-houders verbiedt om Turkije gedurende meer dan 120 dagen per jaar te verlaten om hun residentie te behouden. Vanaf eind 2016 is deze regel niet langer van toepassing en is er geen maximale tijd dat bewoners uit het land mogen blijven. Dit heeft uitstekende implicaties voor iedereen die van de voordelen van een Turkse residentie wil genieten terwijl hij het grootste deel van zijn tijd in eigen land doorbrengt.


logo

Eerst zien dan geloven?